Begrippenlijst Batterijen

Hieronder vindt u een lijst met belangrijke begrippen die te maken hebben met batterijen soorten en aanverwante artikelen. Zo leest u in deze begrippenlijst bijvoorbeeld alles wat u moet weten over de verschillende soorten batterijen. Bij alle begrippen staat een uitleg. Battery Benelux werkt deze begrippenlijst regelmatig bij. Bent u op zoek naar ons assortiment en onze batterijen soorten, bekijk dan snel ons productaanbod.

Battery Benelux producten

Begrippen

9V-batterij (of blokbatterij)
Een 9V-batterij wordt ook een blokbatterij genoemd. Vaak worden 9V-batterijen gebruikt in rookmelders. Deze soort batterijen zijn in oplaadbare en niet-oplaadbare uitvoeringen verkrijgbaar. Deze rechthoekige batterij wordt ook veel in speelgoed en modelbouw gebruikt.

AA-batterij
Een van de meest gangbare batterijen is een aa batterij. Deze batterij kenmerkt zich door zijn vele toepassingsmogelijkheden. Aa batterijen zijn in elke supermarkt verkrijgbaar. Er is veel verschil in levensduur tussen de verschillende merken. De duurdere merken (Energizer, Duracell en Varta) gaan meestal langer mee. De aa batterij kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor klokken en speelgoed. Heel erg handig om altijd in huis te hebben. Bij ons kunt u direct bestellen

AAA-batterij
Een AAA-batterij is een van de kleinere batterijen soorten die consumenten óók gebruiken. de aaa batterijen soort is bekend van afstandsbedieningen van elektronische apparatuur waar dit soort batterijen vaak in zitten. De aaa batterijen zijn compact en licht van gewicht maar duurzaam in gebruik. de AAA batterijen worden vaak gebruikt voor draadloze apparaten. Compact en zeer efficient, iets wat u altijd kan gebruiken! 

Accupack (of batterij-pack)
Een accupack is een samenstelling van meerdere oplaadbare batterijen soorten. Accupacks worden gebruikt in noodverlichtingssystemen. In de modelbouw zijn ze ook populair. Meestal worden de accupacks in de fabriek samengesteld. Ook in een telefoonhandset bevindt zich soms een accupack.

Alkaline
Alkaline is een chemische stof met een PH-waarde die groter is dan 7 en met een relatief lage concentratie van waterstoficonen. Deze batterijen soort zijn  op basis van alkaline hebben een lange levensduur en zijn geschikt voor zeer uiteenlopende toepassingen. Dit kan precies zijn wat u nodig heeft!

Alkaline batterij
Alkaline batterijen zijn een van de meest gebruikte soorten batterijen. Een Alkaline batterij levert veel meer energie dan een zink-koolstofcelbatterij. Ook bij lagere temperaturen geeft de alkalinebatterij goede resultaten. In het verleden werd vaak kwik en cadmium gebruikt voor alkalinebatterijen, maar die hoeveelheden worden steeds meer teruggeschroefd. U kunt alkaline batterijen herkennen aan de code LR. Een betrouwbare en steady alkaline batterij kunt u direct bij ons bestellen, altijd voor de beste prijzen!

Batterij
Een batterij is een combinatie van een of meerdere elektrochemische cellen, die worden gebruikt voor de omzetting van opgeslagen chemische energie in elektrische energie. Dat kan weer als stroom worden geleverd.

Batterijengroothandel
Een leverancier van batterijen soorten die levert aan andere ondernemers of particulieren. Wij leveren u alle soorten batterijen die u nodig heeft!

Batterijenoplader c.q. batterijlader
Om lege oplaadbare batterijen soorten weer opnieuw te kunnen gebruiken, heb je een batterijlader nodig. Deze laders werken op netstroom. Vrijwel altijd is er een indicatie als de batterij vol is. Daarnaast kan de lader meestal meerdere batterijen tegelijkertijd opladen. Handig voor iedereen om in huis te hebben!

Camerabatterijen
Een draagbare digitale camera of videorecorder kan tegenwoordig niet meer zonder een batterij. Het is altijd handig om een tweede exemplaar mee te nemen als u op pad gaat. Anders kan het voorkomen dat de batterij net leeg is als u die ene leuke foto wilt vastleggen. Ieder merk toestel heeft zijn eigen batterij. Een digitale camera maakt overigens vaak gebruik van oplaadbare batterijen. Interesse? Bestel direct!

Carbonbatterijen
Carbonbatterijen worden ook wel zink-koolbatterijen genoemd. Ze zijn goedkoper dan alkaline, maar gaan ook iets korter mee. De betere carbonbatterijen zijn tegenwoordig goed beschermd tegen lekken. Ze worden voornamelijk gebruikt voor apparaten die weinig stroom nodig hebben, zoals elektronische klokken.

Conversiekit
De stroomvoorziening van een elektrische fiets wordt een conversiekit genoemd. Deze accu zit meestal gemonteerd in de bagagedrager.

Duracell
Het bedrijf Duracell was in 1930 de eerste producent van alkalinebatterijen. Het is de bekendste batterijenproducent. Ze zijn bekend geworden door een tv-reclame met speelgoedkonijnen die Duracell-batterijen hadden. Deze konijnen bleven trommelen terwijl andere konijnen allang gestopt waren omdat de batterijen leeg waren. Deze soort batterijen kunt u direct bij ons bestellen!Energizer
Leverancier van lithium-, oplaadbare- en alkalinebatterijen. Het Amerikaanse bedrijf Energizer bestaat al sinds 1896.

Eveready
Eveready is een Amerikaanse producent van batterijen soorten.

Fototoestelbatterijen
Vaak worden in fototoestellen oplaadbare batterijen gebruikt. Soms is de software van het fototoestel echter van dusdanige kwaliteit dat de batterijen erg snel leeg raken. Ook worden vaak niet-oplaadbare batterijen soorten gebruikt in een fototoestel.

Hoortoestelbatterijen
Er bestaan vier verschillende soorten hoortoestel-batterijen; geel (10), oranje (13), bruin (312) en blauw (675). Daarnaast zijn er blauwe (675 Plus) batterijen speciaal voor Cochlear-implantaten. Deze kleuraanduidingen en nummers zijn uniform voor alle soorten en merken hoortoestellen. Doordat een gehoorapparaat in de meeste gevallen intensief wordt gebruikt, dient u regelmatig de batterijen te vervangen.

Horlogebatterijen
De batterij in een horloge is meestal een knoopcel-batterij. Het vervangen van een horlogebatterij is soms een werkje voor de juwelier.

Knoopcelbatterij
Een knoopcel is een schijfvormige batterijen soort. Het metalen dekseltje is meestal verbonden met de minpool en het busje met de plus. Omdat deze batterijen soort lijkt op een knoop wordt het een knoopcel batterij genoemd. Er zijn vele soorten knoopcellen in allerlei maten en met uiteenlopende spanningen. Knoopcellen worden vaak in draagbare elektronische apparaten toegepast, zoals hoortoestellen, horloges, rekenmachines, camera's, memorecorders, mp3-spelers, afstandsbedieningen, computers, allerlei speelgoed en dergelijke. Lithium knoopcelbatterijen hebben de aanduiding CR, terwijl de alkaline knoopcelbatterijen beginnen met de code LR. De meest bekende types zijn CR2032, CR2025, CR123A, LR1, LR14 en LR44.Knoopcellen
Knoopcellen worden ook wel knoopbatterijen genoemd en zijn knoopcelbatterijen (zie hierboven).

Lithiumbatterijen
Lithiumbatterijen gaan tot 7 keer langer mee dan alkalinebatterijen. Dit maakt ze zeer geschikt voor apparaten met een hoge stroomvraag zoals digitale camera’s, draagbare dvd-spelers en elektrisch gereedschap. Een groot voordeel van lithiumbatterijen is dat ze ook bij temperaturen onder nul hun capaciteit behouden.

Loodaccu
De loodaccu is een oplaadbare galvanische cel die zich in vrijwel alle auto’s bevindt. Het is een van de oudste accutypen. Tegenwoordig is de loodaccu het meest gebruikte type oplaadbare accu omdat deze relatief goedkoop is, hoge elektrische stroom levert (aan bijvoorbeeld een startmotor) en eenvoudig te recyclen is.

Maglite
Maglite, dat ook wel Mag-Lite wordt gespeld, is een zaklampenfabriek in de VS. De nieuwste modellen hebben ledverlichting. De zaklampen worden vaak gebruikt bij outdoor-activiteiten. Ook de politie beschikt erover.

Niet-oplaadbare batterijen
Deze soorten batterijen hebben een elektrochemische reactie die niet omkeerbaar is. Als ze leeg zijn, kunnen ze dus worden weggegooid. Lege batterijen zijn chemisch afval.

Noodverlichting
Noodverlichting bestaat uit verlichtingsonderdelen voor binnen die altijd blijven branden. In geval van calamiteiten wijst noodverlichting de weg naar buiten. Bijna alle gebouwen zijn verplicht noodverlichting te hebben. Deze vorm van verlichting wordt automatisch ingeschakeld als de stroom uitvalt. De lamp is daarom op zowel het lichtnet als op een batterij of noodstroomvoorziening aangesloten. Altijd handig om achter de hand te hebben!

Noodverlichtingsbatterijen
De accu’s of batterijen van een noodverlichting dienen aan strenge eisen en kwalificaties te voldoen. Ze moeten namelijk hun werk doen juist op momenten dat bijvoorbeeld de stroom uitvalt.

Noodverlichtingspacks
De packs voor noodverlichting bestaan uit meerdere gekoppelde batterijen. Ze worden gebruikt in noodverlichting en dienen aan bepaalde kwaliteitseisen te voldoen. De noodverlichtingspacks zijn ook op het lichtnet aangesloten.

Powersonic
Een toonaangevende leverancier uit de Verenigde Staten van accu’s en batterijen soorten.

Procell
Voor de zakelijke markt heeft het bedrijf Duracell Procell batterijen ontwikkeld. Dat zijn hoogwaardige soorten batterijen die ruim voldoen aan de huidige hoge eisen van geavanceerde elektronische apparatuur. Deze kunt u voordelig bij ons bestellen!

Saft
Franse hightech-batterijenfabrikant Saft. Ontwikkelt en produceert specialistische batterijen soorten voor innovatieve en traditionele industrieën, zoals: luchtvaart, spoorwegen, ruimtevaart, defensie, voertuigen en noodstroomsystemen.

Ultralife
Ultralife is een belangrijke speler in de batterijtechnologie. Het concern levert draagbare oplossingen voor militaire en civiele overheidsinstellingen alsmede voor commerciële bedrijven.

Voedingen
In de elektronica wordt een voeding het onderdeel genoemd in een apparaat dat zorgt voor de benodigde spanning en/of stroom. De voeding zet de binnengekomen elektrische energie, meestal het lichtnet of een batterij of accu, om in een energievorm met een spanning en frequentie die geschikt is voor het betrokken apparaat.

Wegwerpbatterijen
Bedoeld voor eenmalig gebruik. Vaak worden wegwerpbatterijen gebruikt in kleine draagbare apparaten die weinig energie gebruiken. Na gebruik kunnen ze bij het chemisch afval.

Zinkbatterijen
Een van de eerste soorten batterijen die tegenwoordig niet zoveel meer wordt gebruikt omdat bijvoorbeeld alkalinebatterijen veel meer energie leveren.

Officieel distributeur van o.a.:

» Bekijk al onze merken
© 2018 Battery Benelux B.V. Disclaimer | Privacyverklaring | Sitemap | Links | Vacatures