LIFEPO4 Lithium Accu's

Met een lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4) accu heeft u een ideale oplossing voor veeleisende toepassingen die een lichtgewicht accu met een hoge capaciteit vereisen. Ons assortiment bestaat uit de reguliere LiFePO4 accu’s en een serie voorzien van Bluetooth functionaliteit waarmee u de accu’s via een app kunt monitoren. Hierbij worden alle accu’s aangestuurd door een intelligent Battery Management Systeem (BMS). Alle lithium accu’s bij Battery Benelux zijn van het merk Power Sonic. Deze accu’s hebben een lange levensduur en zijn ontworpen om uitstekende prestaties over een brede bedrijfstemperatuur te leveren.

KIES VOOR EEN VEILIGE LIFEPO4 LITHIUM ACCU

LiFePO4 accu’s zijn momenteel de veiligste lithium accu’s die op de markt beschikbaar zijn. De nominale spanning van een LiFePO4 cel is 3,2 volt, in vergelijking met een afgesloten loodzuur accu die uit 2 volt cellen bestaat. Een lithium accu van 12,8V heeft daarom 4 cellen in serie geschakeld en een accu van 25,6V is voorzien van 8 in serie geschakelde cellen.

WELKE LIFEPO4 LITHIUM ACCU’S HEEFT BATTERY BENELUX?

PSL SERIE

Accu’s uit deze serie zijn verkrijgbaar in 12,8V en 25,6V en hebben een ingebouwd Battery Management Systeem (BMS) en een Protection Circuit Module (PCM). Hierbij regelt de BMS het beheer van de cellen en heeft de PCM verschillende functies ter bescherming van de cellen. Doordat de accu gebruik maakt van deze systemen kan deze hogere prestaties leveren en heeft de accu een langere levensduur dan een accu zonder deze systemen.

PSL BLUETOOTH SERIE

Een LiFePO4 accu met Bluetooth heeft dezelfde functionaliteiten als een accu uit de PSL serie. Het enige verschil is dat deze accu voorzien is van een Bluetooth functionaliteit. Via een applicatie kunt u de accustatus bewaken en mogelijke problemen lokaliseren vanaf een smartphone of tablet. Dit maakt een accu uit deze serie uitermate geschikt om te plaatsen op bijvoorbeeld een moeilijk te bereiken plek. Ook komt de accu met Bluetooth goed tot zijn recht wanneer deze regelmatig gecontroleerd moet worden op topprestaties.                

WAAROM KIEZEN VOOR EEN LIFEPO4 ACCU I.P.V. EEN LOODACCU?

Bruikbare capaciteit

In tegenstelling tot loodzuur accu’s kan bij een LiFePO4 accu meer dan 100% van de nominale capaciteit gebruikt worden. In het geval van een 100Ah accu kan men bij een loodzuur eigenlijk maar 30 tot 50Ah van de capaciteit gebruiken, terwijl dit bij een LiFePO4 meer dan 100Ah is.

Langere levensduur

Onderzoek heeft uitgewezen dat men 2000 tot 5000 cycli kan verwachten van een LiFePO4 accu. Dit zijn theoretische resultaten, maar uit recente metingen blijkt dat dit type accu meer dan 75% van zijn capaciteit heeft na 2000 cycli. Een loodaccu daarentegen begeeft het al na hooguit 300-500 cycli waarbij vooral het onderhoud en juiste gebruik nauw luistert. De LiFePO4 accu kenmerkt zich juist door de afwezigheid van de noodzaak van die zorgvuldigheid.

Klimaat bestendigheid

Zowel loodaccu’s als LiFePO4 accu’s verliezen capaciteit in koude omgevingen. Bij de LiFePO4 accu is dit verlies echter minimaal. Zo heeft een LiFePO4 accu bij een temperatuur van -20˚C een capaciteit van 80% terwijl dit bij een AGM loodaccu slechts 30% is. Ook voor gebruik in extreme kou en hitte is LiFePO4 de logische keuze, vandaar de grote vraag naar deze accu’s in de professionele wereld.

Makkelijker te plaatsen

LiFePO4 accu’s mogen in elke positie gemonteerd worden en bovendien hoeft de ruimte niet geventileerd te worden. LiFePO4 accu’s zijn niet alleen kleiner, maar wegen slechts een kwart van het enorme gewicht van hun loodequivalent.

Geen onderhoud

LifePO4 accu’s hebben geen onderhoud nodig. Het ‘Battery Management System’ zorgt ervoor dat alle cellen evenredig en gebalanceerd geladen worden. De accu dient enkel opgeladen te worden en hij is klaar voor gebruik. Dit opladen kan een uur voor het gebruik gebeuren.

Verlies van spanning

Bij het gebruik van een LiFePO4 is de ontlaadcurve vrijwel vlak, wat inhoudt dat een accu met 20% aan capaciteit dezelfde output kan geven als een volledig geladen accu en voorkomt veel van de problemen die loodaccu’s hebben bij ontlading. Een ander zeer belangrijk gegeven is de enorme piek belasting die een LiFePo4 accu kan leveren, ook nog als deze al ver ontladen is.

Is een LiFePO4 Lithium accu echt zo duur?

LFP-accu's zijn duur in vergelijking tot loodzuuraccu's. Maar bij veeleisende toepassingen worden de hoge aanschafkosten meer dan gecompenseerd door de langere levensduur, de superieure betrouwbaarheid en de uitstekende efficiëntie.

Een kleine berekening

Accu X kost €200,-. Bij een normaal gebruik moet de accu niet verder dan 50% ontladen worden om een redelijke levensduur van 400 á 500 ontladingen te kunnen halen. De kosten per gebruiksjaar zijn rond de €40,-

Accu Y kost €550,-. Deze accu kan bovenstaande accu vervangen en is geheel te ontladen. Daarnaast is de levensduur minimaal een viervoud van de loodaccu. Al houden we een gebruiksduur van maar 13 jaar aan, dan zijn de kosten per gebruiksjaar al bijna gelijk aan die van de loodaccu. Wanneer we een viervoud aanhouden (20 jaar), dan zijn de kosten per gebruiksjaar ongeveer €25,-.

Waar zijn lithium accu’s voor geschikt?

LiFePO4 accu’s komen het best tot hun recht als service accu’s. Deze accu’s worden het meest ontladen en weer geladen. Deze accu’s lijden het meeste van onregelmatig gebruik.

Lithium accu’s zijn daardoor minder geschikt voor toepassingen waarbij de accu voor een korte duur veel stroom moet leveren en daarna lang niet gebruikt wordt (bijv. als startaccu).

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een lithium accu?

Net als bij een loodaccu is het van belang te weten welke verbruikers er zijn. Bijvoorbeeld bij het gebruik van grotere omvormers en laders moet de accucapaciteit wel worden afgestemd. Er zijn dan bijvoorbeeld meerdere accu’s nodig, afhankelijk van de aangesloten apparaten. Iemand die langer gebruik wil maken van de accu zonder bij te laden zal eerder voor meerdere accu’s kiezen. Weet u niet welke accu u nodig heeft? Neem dan contact met ons op.

Officieel distributeur van o.a.:

» Bekijk al onze merken
© 2020 Battery Benelux B.V. Disclaimer | Privacyverklaring | Sitemap | Links | Vacatures